Banyo zamanı sizin ve bebeğiniz için eğlenceli bir zaman olabilir. Bebeğin kıyafetleri olmadan tekmelemesi ve hareket etmesi hoş bir deneyimdir. Bebeğinizle konuşmak için , dokunmayı, ses çıkarmayı ve sizinle göz teması kurmayı öğrenmesi için iyi bir zaman dilimi.
Bebeğinize haftada 3 veya 4 kez hafif bir banyo yaptırmak, onun temiz kalmasına yardımcı olacak ve cilt döküntülerini ve sürtünmeyi önlemeye yardımcı olacaktır. Diğer günlerde el, ayak ve bez bölgesini su ve sabunla yıkayınız. Yüz sadece su ile yıkanmalıdır. Göbek bağı düşer düşmez ve bölge iyileşir iyileşmez bebeğinize küvet banyosu yaptırabilirsiniz. Kordon genellikle 1 ila 2 hafta içinde düşer. O zamana kadar bebeğinize sadece sünger banyosu yapın.
Gerekli Malzemeler
§ Temiz lavabo veya küvet
§ Yumuşak el bezi
§ 2 banyo havlusu
§ Bebek bezi
§ Gömlek, önlük
§ Bebek şampuanı
§ Tarak ve saç fırçası
§ Alkol veya parfüm içermeyen yumuşak sabun
§ Pamuk alıcı battaniye
Önemli Güvenlik İpuçları
Bebeğinize banyo yaptırırken unutmamanız gereken bazı güvenlik ipuçları:
§ Banyo yapmaya başlamadan önce ihtiyacınız olacak her şeyi toplayın.
§ Bebeğin üşümemesi için odanın sıcaklığı yeterli ısıda olmalıdır. Üşümekten kaçınmak için bebeğinizi hızlı bir şekilde yıkamaya çalışın.
§ Bebeğin üşümesini veya yanmasını önlemek için banyo suyunun sıcaklığı 37,7 derecenin biraz üzerinde olmalıdır. Banyo termometreniz yoksa suyu dirseğinizle test edin. Dirseğinizi suya soktuğunuzda ılık hissetmelisiniz, sıcak değil.
§ Banyo sırasında her zaman bebeğinizi sıkıca tutun. Sabunlu cisimler kaygandır.
§ Döndüğünüzde veya yana doğru adım attığınızda bir elinizi bebeğinizin üzerinde tutun.
§ Bebeğinizi banyo sırasında "bir saniye bile" yalnız bırakmayın. Çocuklar sadece 2-3 cm lik suda bile çabucak boğulabilirler. Telefon çalarsa veya biri kapıyı çalarsa, görmezden gelin ve banyoyu bitirin.
Banyo Çeşitleri
Sünger Banyosu: Bebeğinize göbek bağı düşene kadar bir havlu, battaniye veya alt değiştirme bezi üzerinde sünger banyosu yapın. Katlanmış bir battaniyenin üzerine temiz bir havlu koyarak banyo için müsait bir yer yapabilirsiniz.
Lavabo Banyosu: Kordon düştükten veya sünnet iyileştikten sonra lavabo veya bebek küveti kullanabilirsiniz
Bebeğinizi Nasıl Yıkanırsınız
§ Ellerinizi yıkayın.
§ Lavabo veya bebek küvetini yaklaşık 6-7 cmlik ılık suyla doldurun. Doğru sıcaklık için test edin. Küveti aşırı doldurmayın.
§ Tüm öğeleri kolayca erişilebilecek şekilde düzenleyin.
§ Bebeğinizi soyun. Sünger banyosu yapıyorsanız pedin üzerine koyun veya su leğenine/küvetine koyun.
§ Gözler: Bebeğinizin göz kapaklarını yumuşak bir bezin köşesi ve temiz suyla nazikçe yıkayın. Gözün iç köşesinden başlayın ve kulaklara doğru yıkayın. Her bir göz için bezin yeni bir kısmını kullanın. Bebeğinizi güvenli bir şekilde tutun.
§ Yüz: Bezi kullanarak bebeğinizin yüzünü temiz suyla yıkayın. Yüzünde sabun kullanmayın.
§ Kulaklar: Kulağın dış kısmını yıkamak için bir bezi temiz suyla ıslatın. Kulakları kurulayın. Bebeğinizin kulaklarının içinde pamuklu çubuklar kullanmayın.
§ Saç ve saç derisi: Bebeğiniz yastıkta veya küvette yatarken, sırtını kaldırmak için bebeğin sırtının altına uzanın ve kolunuzla başını yukarı kaldırın. Bebeğinizin kafasını suyla ıslatın. Yumuşak sabun veya güvenli bir şampuan kullanın ve yıkama bezinin üzerine koyun. Bebeğinizin başına şampuanı sürün. Şampuanı başın üzerinden önden arkaya doğru nazikçe ovalayın. Gözlerden uzak tutun. Kafayı temiz suyla durulayın ve havluyla hafifçe kurulayın.
§ Gövde: Bezin üzerine veya elinizle sabunlu bir köpük yapın. Boyundan başlayın ve bebeğinizin tüm vücudunu köpürtün. El ve ayak parmakları arasındaki deri kıvrımlarını ve genital bölgeyi temizlediğinizden emin olun. Bebeğinizin genital bölgesini temizlemek için önden başlayın ve kalçalara doğru ilerleyin. Erkek bebeğiniz sünnetli değilse, temizlemek için penisin üzerindeki sünnet derisini geri çekmeyin. Bu, çocuğun penisine zarar verebilir.
§ Şampuanı ıslak bir bezle durulayın. Bebeği yumuşak bir havluyla kurulayın.
Banyodan Sonra
Bebeğinizi iyice kurulayın ve giydirin.
Bebeğinizin vücudunda bebek pudrası veya yağ kullanmayın. Bebeklerin kendi doğal yağları vardır ve yağları ve tozları kullanmak kendi yağlarının miktarını azaltabilir. Kuru ve hassas ciltli bebekler için yüz bölgesi hariç olmak üzere bebek losyonu sürün.
Bebeğinizin saçını fırçalayın ve tarayın.
Tırnaklar: El ve ayak tırnaklarını temizleyin. Çivileri gerektiği gibi bebek makası veya makası ile dikkatlice kesin. Veya tırnakları bir tırnak törpüsü ile törpüleyebilirsiniz. Bebeğinizin tırnaklarını kısa tutmazsanız yüzünü çizebilir.
Banyo alanını temizlerken bebeğinizi güvenli bir yere koyun. Eşyaları bir tepsiye geri koyun ve çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın.
Özel Saç Derisi Bakımı
Bebeğinizin saç derisi kuru, pullu veya "kirli" görünebilir. Buna beşik kapağı denir. Buna yardımcı olmak için şampuandan sonra saça az miktarda bebe yağı sürün. Ertesi güne kadar açık bırakın. Eski cildi çıkarmak için ertesi gün saçı ve saç derisini iyice fırçalayın ve ardından bebeğinizin saçını şampuanlayın.
Kafa derisi hala temiz görünmüyorsa, normal görünene kadar bunu her gün yapmaya devam edin.
Yağın çarşaflara veya giysilere bulaşmasını önlemek için bebeğinizin başını yumuşak örgü bir şapka ile örtün veya yerel bebek mağazasından bir yatak koruyucu satın alın.
Bunu birkaç kez yaparsanız ve kafa derisi hala size normal görünmüyorsa, çocuğunuzun doktoruna bu konuda ne yapacağınızı sorun.
Fırçayı ve tarağı sabunlu suyla yıkayın, durulayın ve kurulayın.
Herhangi bir sorunuz varsa, lütfen doktora veya hemşireye sorun !
Comments